Intensivkurs i Jägarexamen

Ta jägarexamen under 4 intensiva dagar på en jaktgård i Sörmland med lång jakttradition. Vid kursens slut och godkända prov får ni den juridiska examen och en bra start på ditt liv som jägare med grepp om hela kedjan.

När ni går en kurs hos oss får ni en genomgång av teori (viltvård, natur, djurliv, vapen mm.) samt skytte. Vi lägger stor vikt vid hur vi som jägare bör hantera vapnet, viltet och det allmänna sättet vi förhåller oss till naturen och viltet vi jagar. På Äleby är hela kedjan, från skog och mark med viltvården i fokus till kött och fantastiska viltmåltider efter en väl genomförd jakt oerhört viktigt!

Helhetssynen på jakten kommer därför att vara i centrum under hela kursen.

Vad får ni om ni väljer att gå en Jägarexamenskurs på Äleby?

 • Ni får unga instruktörer med gediget kunnande och jakten i ådrorna. Vi brinner för jakt, skytte och viltvård samt att förmedla kunskap om jägar- och naturlivet till just er!
 • Ni får en kursmiljö som ger er en unik blandning mellan teori och verklighet och en oslagbar målbild, genom att följa ett djur från skott till tallrik!
 • Jakt är så mycket mer än vacker natur, så mycket mer än själva skottögonklicket, så mycket mer än en riktigt god viltmåltid, det är en helhet som långsamt lärs in under ett långt jägarliv!

Kurslitteratur

Jägarskoleboxen inhandlas i bokhandel, jaktbutik eller via http://butik.jagareforbundet.se/Jagarboxen.aspx KURSDELTAGAREN SKALL HA LÄST KURSLITTERATUREN INNAN KURSSTART! Kursen är välfylld och tiden är knapp så snälla lyd det rådet!

Kursinnehåll

 • Ordentlig genomgång av teoridelen med stöd av en välfylld power-point presentation.
 • Grundlig skjutträning på egna skjutbanor där vi delar upp deltagarna i små grupper vid de olika skjutmomenten vilket ger en lugn träning.
 • Genomgång av viltvårdsinsatser
 • Genomgång av jaktens delar i praktiken (vi åker runt och tittar och diskuterar i våra jaktmarker)
 • Genomgång av omhändertagande efter skott i praktiken (vi tar hand om ett nyskjutet vilt)
 • Lån av vapen och ammunition
 • Skrivning och praktiska prov (uppskjutning på rörlig älg sker på älgbana ca 20 min resväg från Äleby)

Kursupplägg

Vill ni ha andra dagar ordnar vi det

 1. Onsdag: Incheckning kl. 20.00. Middag, genomgång, teori
 2. Torsdag: Teori och praktik varvas.
 3. Fredag: Teori och praktik varvas + teoriprov skrivs på kvällen
 4. Lördag: Provdag + möjlighet till omprov teori och uppskjutningar.
 5. Söndag: Möjlighet till omprov uppskjutning

Utrustning

Kläder och skor för alla väder! Ombyte och inneskor till kvällarnas middagar, kikare och kamera.
OBS! MEDTAG FOTO TILL EXAMENSBEVIS!

Mat och Logi

Måltiderna äter vi tillsammans i matsalen eller i vårt utbildningskök, med många av råvarorna direkt från vår egen natur! Frukost, kaffe, lunch och ordentliga 2- till 3-rätters middagar under kurstiden ingår i kurspriset.
Ni sover i trivsamma rum, enkel eller dubbelrum. Lakan och handduk ingår. Boendet ingår i kurspriset.

Kursavgift

Kostnad för kursen Jägarexamen 12.500:-
Kuren är inklusive allt, mat, logi, provavgifter och ammunition 

Kurstillfällen

 

OBS! För färdiga grupper om 6-8 personer, ring eller maila er grupps intresse så hittar vi tillsammans ett tillfälle som passar er. Anmäl dig genom att ringa 0705666222 eller maila till info@aleby.com, märk mailet ”Jägarexamen”

Varmt välkomna till en intensivkurs som ger examen och en grund i hela kedjan!

Jacob, huvudansvarig kursledare


En deltagares kommentar efter kursen som mycket väl speglar vår ambition:
"Jacob - stort tack till dig för en utmärkt genomförd kurs och till din mor och far för ett så varmt omhändertagande på alla sätt. För egen del har helgen givit dels en jägarexamen (vilket ju var målet) och en bredare syn på jakten i allmänhet. Kanske ännu viktigare är insikten om att jag behöver väva in mer och större naturnära inslag i min egen tillvaro framöver då jag mår våldsamt bra i den miljön - jag hoppas jakten kan bli den ventil som krävs för att nå dit"
/ Göran

Älebyloppet 2017

Älebyloppet- Så länge du vill, så långt du kan! Välkommen till Äleby den 5:e augusti för en ny och avslappnad löputmaning!

Älebyloppet 2017

Vägbeskrivning


Kör E20. Kommandes från Stockholm/Södertälje tag av vid avfart nr 139, Läggesta, kör mot Mariefred och vidare mot Stallarholmen. Kommandes från Göteborgshållet tag av vid avfart nr 137, Biskopskvarn Åk sedan mot Strängnäs, sedan Stallarholmen. Kör genom Stallarholmen centrum och över bron. Tag direkt efter bron höger mot Ytterselö. Kör tre km. Passera Ytterselö kyrka och fortsätt vänster runt kyrkmuren tre km. Tag därefter av till vänster mot Äleby. Kör tre km på grusväg fram till Äleby.