Älgkött

Älg är den största arten i familj hjortdjur och det finns sju olika älgraser (variteter). Fyra finns i norra Nord­amerika, bl.a. den storvuxna "alaskaälgen" som kan väga upp till ett ton. I Asien finns tre raser, varav en i Norden.

Den europeiska älgen blir cirka 3 m lång, med mank­höjd på över 2 m. Pälsen är brun till gråsvart med de långa underbenen gråvita. Endast hanen (tjuren) får horn, vilka antingen är grenade (stånghorn), eller skovel­formade (skovelhorn). Älg trivs i fuktiga marker och vadar gärna ut i sjöar och betar växter. Den simmar utmärkt. En svensk älg väger normalt 200 - 500 kg.

Älgjakten som sker på hösten har närmast kultstatus i Norden. Av Sveriges 300.000 jägare deltar omkring 250.000, vilka skjuter cirka 100.000 älgar om året (ca 8% av nötproduktionen i Sverige). Svensken äter i genomsnitt 2 kg älgkött per år. Älgjakt kan bedrivas med eller utan hund och som ensam- eller gemensam­hetsjakt.

Älg styckas på liknande sätt som nötdjur. Sadeln med filéerna utgör de bästa bitarna och bör komma från unga djur. Köttet måste hängas flera dagar för att bli mört.

Stektemperatur

 

Ugns-

     Innertemperatur  
 

temp.

Röd

Medium

Välstekt

Filé

110°C

52°C

57°C

65°C

Stek

125°C

55°C

62°C

68°C