Tre Kockar i Sörmland packar en Sörmländsk VALBORGSLÅDA full!

Vi KAN lova att vår Valborgslåda innehåller allt du behöver för att få till en eller flera härliga måltider för det lilla sällskapet eller större festgänget.

Kanske har du en stor hög med ris och grenar i din trädgård, kanske bor du nära en av städernas alla Valborgsplatser. Du kanske är körsångare eller bara tycker det är fint att lyssna på andra. Kanske öppnar du upp sommarstugan,  vill dricka öl och grilla i parken eller, gud förbjude, på balkongen…

Tre Kockar gillar traditioner  och särskilt om de förknippas med härliga måltider, små som stora. Vi hoppas innerligt att våren visar sitt vackra ansikte när den långa Valborgshelgen närmar sig, inget vi kan lova så klart. Vad vi däremot KAN lova är att vår Valborgslåda innehåller allt du behöver för att få till en eller flera härliga måltider för det lilla sällskapet eller större festgänget.

Vi gör som vi brukar, ringer runt till våra matkamrater i trakten och frågar vad dom har, letar i buskarna efter ätbara vårtecken, tänker på vad vi själva skulle vilja lägga på grillen eller är sugna på att laga, just vid den här tiden på året, på Selaön, i Sörmland.

I årets Valborglåda hittar DU:

Den underbara braxenfärsen lindad i purjo och bakad till en härlig rulle.

Till braxenrullen har vi gjort en majonnäs på årets späda ramslök.

Till grillen /stekpannan har vi skickat med :

Hamburgare på dovhjort från Äleby

Grillkorv från Köttbutiken Millert & Dahlén på gris från Nibble  och lagrad cheddar.

Eldsost (svensk halloumi) från Anna på Ösvreta ekologiska mjölkgård utanför Nyköping.

Steksmet – en underbart formbar och smakrik färs på lupinböna och långbakad gul lök. Du gör lätt en burgare, falafel, eller varför inte smakrika stekbullar av färsen. Lupinfärsen görs i Gnesta av företaget Hjordnära Mat och är det godaste vi smakat bland veganska färser.

Gårdshuset grova senap är ett måste!

Marias hamburgerbröd bakat på potatis som gör det hållbart och saftigt. Passar lika bra till burgaren som till frukostmackan.

Selaökimchi – syrad kål med koreansk twist.

Rostad morotshumus på vinterns sista morötter, citron och fänkål.

Rädisknippe

Kalvdans, på råmjölk från Anna på Ösvreta, med syltade sötbär från Kinnekulle

Kalvdans är inget annat än äkt-svensk gastronomiskt kulturarv. Denna mjölk och gräddpudding görs på kons första mest näringsrika mjölk hon har när hon just kalvat. Mjölkbonden Anna ger först kalven det den behöver för att få bästa möjliga start i livet, resten tas om hand och förädlas till denna delikatess. Mjölken är enormt proteinrik och full av smak så här sätter vi till endast det allra nödvändigaste för att baka denna vårdelikatess. Patrik är ju som sagt Västgöten i förskingring framför andra så när han får chansen att importera dessa speciella körsbär som på Kinnekulle kallas sötbär och dessutom dela med sig till DIG, då är han extra nöjd.

Som vanligt gör vi lådorna i två storlekar:

Lilla Valborgslådan är lagom för 2-3p.                           Kostar 2.320 kr

Stora Valborgslådan räcker gott till 5-6p.                      Kostar 4.420 kr

Lådorna beställs senast till 23/4 på mail; flerakalas@gmail.com

Vänligen ange vid beställning: Namn, adress, mail, telefon, samt var ni vill hämta.

Lådorna förskottsbetalas via faktura och hämtas på fredag 28/4 kl. 16.00 på Äleby

eller på Coop-parkeringen i Mariefred kl. 17.00

Kontakt o frågor 070-7722049

VINTERN RAAAAA på er alla önskar,

Tre Kockar I Sörmland

Lasse Dahlén - Maria Printz - Patrik Arneke